.:Hand to give:.

26.12.11

.:Mengidam:.

Assalamualaikum wbt.
 Bila sebut pasal mengidam, semua orang akan bertanya dan berkata begini:

Siapa yang mengandung?
Dah berapa bulan mengandung?
Oh mengandung ke? Patutlah mengidam...

Kisah mengidam ni memang amat sangat sinonim dengan perihal ibu mengandung. Sampaikan wujudlah pesan @ kata-kata orang-orang tua@veteran yang berbunyi begini:

" Jangan biarkan perempuan mengandung tu tak dapat apa yang dia mengidam, nanti anak yang lahir menetes air liur dibuatnya."

Itu antara pesanan dan pendapat orang tua-tua yang dah tegar dalam kepala. Pesanan ni juga antara yang melekat kuat dalam kepala saya bila tahu kakak saya, Anah mengandung dua tahun lepas. ( Mak saya tak pernah sampaikan secara spesifik ayat di atas ye....(",)

20.12.11

.:Ratu Airmata:.

Assalamualaikum wbt.
+ Doa Penerang Hati+

Alhamdulillah, dah selesai menggoreng kertas soalan dan menikam jawapan MDE Anak pagi tadi. Ada tikaman yang mengena dan ada juga kurang tepat. Tak kurang (mean banyakkan?) juga yang jawapan awalnya dah betul tapi saya buat jadi salah di akhir ujian. 

Itulah, tak mahu ambil iktibar dari ilham yang ALLAH bagi...
Kurang yakin dan percaya dengan instinct & pilihan pertama, alik-aliknya menyesal dah sudah..Hehe..Saya menyesal juga tapi biasa-biasa je sebab tahu carry mark dari MDE hanyalah 10% sahaja..Kalaulah lebih dari 10 %, jadi ratu airmatalah saya...Hehe..

Sebenarnya, saya jarang dan boleh dikatakan tak pernah jadi ratu airmata bila ada masalah bab ujian. Walau susah macammana pun, alhamdulilllah still mampu berlagak steady..Bagi saya, berusaha tu wajib sebagai seorang hamba. ( Saya study untuk MDE tu walaupun ala kadar je...hehe)..Namun, rezeki yang terbaik dan bermanfaat ALLAH dah tetapkan untuk kita. Jadi, apa pun keputusan dan pengakhiran usaha itu, kita berlapang dadalah sebab itulah rezeki yang ALLAH takdirkan...(",)

Habis membebel, sekarang saya nak jadi penglibur lara pulak. Sekalian, menghilangkan rasa di jiwa yang masih lara ni..

18.12.11

.: Simbiosis:.

Assalamualaikum wbt.
+ Pengalaman hidup adalah pengajaran+

Dah lama terlintas di kepala nak menulis pasal ni. Dah lama juga mengumpul ayat yang tepat dan bernas nak membahas isu simbiosis ni. Cuma, lama juga nak menghilangkan penat dan lelah sehari-hari. Dan seperti biasa, kalau lepas oncall saya akan menghilangkan rasa lemau dan penat dengan mengayat dekat blog ni. Mungkin sebagai penguat semangat, mungkin juga media tempat meluah perasaan..Apa-apa pun, layan jelah ya!

Untuk pengetahuan semua, oncall semalam seharus dan sepatutnya jadi oncall@jaga saya yang ke-9, yang terakhir di ANAK. Terakhir juga sebagai seorang dik koas di RS Hasan Sadikin memandangkan lepas ni saya di Ilmu Kesehatan Masyarkat (IKM). Tapi malang tak malang, katanya kami kena tambah@prolong jaga di minggu terakhir di department ni. Stresso dan geram jugalah sebenarnya kalau betul-betul jadi. Dan sampai saat ini, saya berharap khabar-khabar berangin tu tak jadi...Kalau tak jadi, bolehlah lepas ni saya menulis alkisah ranking oncall@jaga sebagai dik koas untuk tatapan semua. (P/S: Yang baca, tolong doa sekali ye..hehe)

Itu alkisah yang belum pasti, sekarang ni nak cerita kisah yang pasti pulak. Kembali ke tajuk hari ni yaitu simbiosis. Rasanya semua dah tahu dan faham maksud simbiosis ni. Hubungan antara dua pihak yang saling menguntungkan antara satu sama lain. Dalam kata lain, WIN-WIN situation..(",) Kalau ingat, zaman sekolah menengah dulu kita pernah belajar dalam mata pelajaran SAINS..Salah satu contohnya, rama-rama dan bunga di atas. Mekanismenya carilah sendiri ye..(Ayat cover sebab saya pun dah lupe...hehe)

15.12.11

Rumah bertangga?

Assalamualaikum wbt.
+ Bunga tangan, dalam hati ada taman+

Alhamdulillah, saya dah selesai Mini Clinical Examination Pediatric (Mini CEX) Selasa lepas. Selesai mendaki satu anak tangga sebelum menjadi doktor di rumah sendiri. Doa saya moga ALLAH permudahkan urusan saya di sini. Insya-ALLAH. 

Rumah saya di Malaysia memang bertangga walaupun tidaklah terlalu banyak. Rumah di Bandung apatah lagi, lebih tinggi dan lebih banyak anak tangga yang harus didaki sebelum sampai ke bilik saya. Penat jugalah setiap hari dengan rutin tu. Tapi apa-apa pun, hidup mesti diteruskan. Dan kata saya, bukan senang nak jadi senang. Harus dan wajib berusaha dulu sebelum dapat apa yang kita inginkan. Tet, habis membebel. (",)

Itu kisah saya mendaki tangga sehari-hari. Insya-ALLAH, hari ni nak kongsi kisah tersirat di sebalik rumah bertangga dengan semua. Untuk pengetahuan semua, hari ini genap seminggu teman dari entry GALAU melangkah ke dunia baru. Dah selamat pun sahabat saya, Fiey menjadi seorang isteri, menyandang satu lagi tanggungjawab sebagai pendamping dan sayap kiri perjuangan seorang suami. 

9.12.11

Novel Berjalan

Assalamualaikum wbt.
+ Ocean: Miracle created by ALLAH S.W.T+

Saya memulakan entri kali ni dengan senyuman lebar tak sampai ke telinga. Kenapa senyum lebar? Sebab kisah novel berjalan ni antara keajaiban tersendiri yang pernah terjadi dalam hidup saya. Kenapa tak sampai telinga? Sebab mood nak bercerita yang berkobar-kobar ni dah makin menyusut mengenang saya kena masuk hospital esok. Untuk pengetahuan semua, sekarang saya stase@bertugas di rumah sakit jejaring di Ujung Berung @ UBER. Senang cerita dan dalam bahasa glamournya, saya outstation minggu ni..Hehe (",)

Berbalik ke kisah novel berjalan...Cerita hari ni ada kaitan sikit dengan OMBAK RINDU yang dah pun ditayangkan di Malaysia sekarang ni. Dan ombak rindu sendiri antara novel yang masuk list novel berjalan di zaman muda remaja dulu. Sekarang ni, still awet muda dan berjiwa remaja okay..=) Itu tak penting, yang penting hari ni novel boleh berjalan..Apaaa?

Saya memang pembaca novel Melayu yang tegar dan boleh dikatakan agak hantu novel. Dari pandai membaca hinggalah sekarang..Sebab apa? Sebab masa kecil dulu, cikgu selalu cakap dan nasihatkan saya:

MEMBACA ITU JAMBATAN ILMU!

4.12.11

.: Jom buat baik!:.

Assalamualaikum wbt.
Sekadar renungan untuk diri sendiri & kita semua.

Nak jadi baik memang susah....
Tapi kita wajib dan harus jadi baik..

Kenapa?
Sebab fitrah kita memang baik & sentiasa nak buat baik.
Samalah macam bayi yang masih suci dari dosa ketika lahir di dunia ni..
Fitrah baik itu sentiasa ada dalam diri walaupun hanya sekelumit..

Bangun setelah rebah amatlah susah..
Tambah-tambah kalau kita dah jauh & lupa pada ALLAH..
Tapi ALLAH tak pernah jauh dari kita walau sejauhmana pun kita lari dari DIA

Kita buat kurang baik
Pasti akan ada perasaan yang menyeru kita jadi baik kembali..
Itulah seruan hati nurani kita
Hati yang tetap mahu bersih walaupun dah dikotori.

Jadi baik memang susah
Jadi kurang baik lebih susah lagi..
Antara kurang atau lebih baik
Kita pilih satu
Jom buat baik.
..Jom jadi baik..
.Jom jadi hamba ALLAH yang terbaik. 
Jom sama-sama ikhlaskan hati dalam hidup kita. 
Moga apa jua yang kita lakukan mendapat redha & balasan terbaik dari-NYA.
Insya-ALLAH

P/S:
1.Catatan seorang koas yang cuba buang sifat kurang baik dalam dirinya...
2. Saya dalam cabaran menjadi baik..Jom cabar diri sendiri jom (",)
3. Esok 10 Muharram..Puasa joms.
Dari Abu Qatadah ra,
 Rasulullah SAW ditanya tentang puasa Asyura (10 Muharram). 
Baginda menjawab,
 " Puasa tersebut menghapuskan dosa 1 tahun yg lalu." 
(HR. Muslim)

Wallahu'alam.Wassalam

3.12.11

DIA lebih Tahu


Assalamualaikum wbt.
+ Sunset in the eye+

Hari Sabtu, hari untuk diri sendiri. Alhamdulillah, baru selesai tugas mengurus rumah tak bertangga ala orang bujang. Dah selesai mengemas, mendobi dan memasak sesuka hati. Dan sekarang, berblog & berkongsi cerita dengan semua. Hari ni nak cerita pasal Sunset Eye bukan sunset in the eye macam gambar di atas....Apa ceritanya?

Hari Isnin kelmarin, saya jaga@oncall mendadak di Ruang A1, Bagian Kesehatan Anak RSHS. Untuk pengetahuan semua, oncall mendadak ni terjadi gara-gara kawan saya pancit post oncall & saya sendiri memang nak tukar jaga. Alang-alang ada orang offer,saya pun setuju jelah. Walaupun baru sehari post oncall & masih pancit, saya tetap gagahkan diri menjaga anak-anak yang sakit. Alhamdulillah, bunda doktornya ni sihat dari awal hinggalah selesai jaga...(",)

Jika dua kali oncall sebelumnya saya bertugas di Perinatology, kelmarin saya di ruangan Infeksi. Ruangan Infeksi ni tempat anak-anak dengan segala jenis penyakit yang ada kaitan dengan jangkitan kuman@bakteria, virus dan seangkatan dengannya. Dari cerita dan pengalaman kawan-kawan saya sebelumnya, jaga di Infeksi tidaklah seberat jaga di Perinatology yang lebih memerlukan perhatian dan kasih sayang.

28.11.11

.:Heroes & Muharram :.

Assalamualaikum w.b.t
+ Heroes yang suka tidur +
Alhamdulillah, masih di 1 Muharram 1433Hijrah. Agak lambat menulis blog kali ni. Manakan tidak, banyak baby yang nak di jaga dan diurus. Ceh, macam anak sendiri je kan. Apa-apa pun, belum terlambat rasanya untuk saya dan anak-anak saya yang comel montel di atas  mengucapkan selamat menyambut tahun baru  Salam Maal Hijrah 1433 buat semua  yang beragama Islam (",).

Alhamdulillah, dah masuk tahun baru 1433 Hijrah.Tahun baru, mestilah ada azam dan cerita baru kan. Apa cerita dan azam baru saya ye? Cerita paling terbaru, saya post oncall di Perinatology.Ini kali kedua saya menyambut tahun baru sebagai seorang intern dan kali pertama berhujung tahun lama, berawal tahun baru di hospital@rumah sakit. Dan seperti sinonimnya oncall perinatology, kami menjaga baby-baby yang sihat hinggalah sakit.

Sebelum oncall, sempat saya terfikir nak namakan semua baby yang baru lahir malam semalam dengan nama Muharram kalau lelaki, kalau perempuan saya nak namakan ISLAH. Alhamdulillah, 12 jam oncall ada 5 hero yang lahir. Sesuai dengan janji saya, saya panggil semuanya dengan nama Muharram.

26.11.11

.:Selamat@Tahniah:.

Assalamualaikum w.b.t.
Tidak kata yang paling tepat untuk memulakan entry kali ni melainkan seribu ucapan tahniah, sejuta rasa bangga dan gembira atas kejayaan senior-senior saya yang dah pun selamat menjadi doktor hari Khamis kelmarin. 

Congratulations for all of them especially ( based on chronology):
1. Aida Azlan~Kak Zura & Kak Biha.
Senior MARA G to G Batch 2005. Mereka adalah orang Malaysia pertama yang saya jumpa sebaik sahaja sampai di bumi Jatinangor @ J-town dulu..I still remember that moment and u can read about that by click the link...Alhamdulillah, she will go home for good as doctor soon. Selamat ya bu dr!

21.11.11

.:Ranking:.

Bismilharrahmanirrahim
+ Logo Sukan Sea 2011+

Semangat kesukanan melanda diri.
 Hilang suara, sakit tekak dan makin berlari-lari hidung menonton final bola sepak Malaysia v/s Indonesia. And after 120 minutes waiting, we are the champion and gold medals is ours.

" Setiap kesulitan pasti ada kemudahan."
Tahniah, harimau Malaya!

15.11.11

.:2 dalam 1:.

Assalamualaikum wbt......
Nikmatilah karipap dan kuih siput ini sebagai pembuka selera membaca blog saya ni.
.:Doh + Inti =Karipap:.
Untuk pengetahuan semua, saya post oncall semalam. Saya oncall di RA1, masih menjaga tiny miny little babies di perinatology. Penatnya seperti selalu. Kalau tak penat, bukan oncall namanya ya. Dan mungkin disebabkan terlalu penat, saya hanya teringatkan bantal je. Tak peduli dah dengan benda lain, tidur tu lebih penting. Makan pun sesuka hati gembira sahaja. Semalam, seharian saya tak makan nasi. Hanyalah mengisi perut dengan beberapa biji karipap masakan sendiri. Syukur, makan jugak kan?Alhamdulillah...

Sebenarnya karipap ni saya buat sebelum oncall sempena lawatan penuh cerita dengan seorang kakak kesayangan. Banyak cerita, banyak ketawa dan banyak juga nasihat berguna untuk saya. Terima kasih akakku, kerana mendengar celoteh saya yang kepoh ni..(",)Kepoh atau tak kepoh, hari ni nak bercerita kisah beranalogikan karipap. Kalau kisah karipap, saya tulis di blog lama saya. Boleh la baca di sana ya..(",)Rindu pula dengan kenangan tu.

Untuk membuat karipap @curry puff kata omputih, ada dua hal penting yang harus ada. Harus ada bancuhan doh dari tepung dan inti.. Intinya bervariasi. Kalau saya, saya dah tetapkan resepinya. Inti ayam dengan keledek@sinkong dalam b.Indonesia dan inti sardin dengan kentang. Kalau orang lain, ikut suka merekalah ya...Cuma berdasarkan pengalaman, kombinasi tu yang sedap & mantaps..Boleh la cuba kalau suka...=)Nanti saya kongsikan resepinya dan step by step membuat karipap ye...(P/S: Ingatkan kalau saya lupa)

12.11.11

.:G.A.L.A.U:.

Assalamualaikum wbt..
+ Mahar: Penghubung dua jiwa ke satu dunia+

Bismillahirrahmanirrahim
" Di antara tanda-tanda kebesaran-Nya, ia menjadikan untuk kamu pasangan dari jenis kamu sendiri untuk kamu tinggal tenteram di sampingnya dan dijadikan di antara kamu kasih sayang dan belas kasihan. Semuanya itu menjadi tanda-tanda bagi orang-orang yang berfikir. ‘ (Ar-Ruum:21)

Musim cuti sekolah di Malaysia dah tiba. Seperti selalu musim cuti di sana sinonim dengan kenduri kendara sempena menyatukan dua buah keluarga. Sebuah ikatan pernikahan yang termeterai yang akan menyatukan dua hati terwujud akhirnya..Biarpun kendurinya di sana, saya di sini turut terasa tempiasnya...Kenapa oh kenapa?

10.11.11

.:Anakku Sayang:.

Bismillah..
Wanita yang tidak cukup tidur pada malam hari kerana menjaga anak yang sakit akan diampunkan oleh Allah akan seluruh dosanya dan bila dia hiburkan hati anaknya Allah memberi 12 tahun pahala ibadat.

+Mereka yang diuji...Moga tabah dengan ujian-NYA+

Betapa beruntungnya seorang wanita bergelar ibu yang menjaga anaknya..Ada unsur jealous dan dengki yang saya rasakan pada insan yang dah bergelar ibu...Saya yang hanya bergelar ibu doktor yang masih muda ni, hanyalah menumpang memberi kasih dan sayang pada anak-anak yang ada di Bagian Kesehatan Anak RSHS...Kiranya acilah juga kan kelebihan wanita tu untuk saya..Hehe, valid ke tidak ye? 

Valid atau tidak, Insya-ALLAH hari ni nak bercerita bab anak-anak tersayang sepanjang saya oncall@jaga Pediatric Selasa kelmarin. Sebenarnya saya berniat nak kongsikan cerita tu semalam tapi efek penatnya beroncall tu masih belum hilang.Hari ini pun, dari pagi nak menulis cuma tak tertulis-tulis..Banyak betul alasan kan?Hehe...Inilah muka yang cuba-cuba ceria post oncall....Ceria sebab dapat makan pizza kot!Hehe

8.11.11

Berkorbanlah....

Sekadar renungan buat kita bersama.
" Sesungguhnya Kami telah memberikan kepadamu nikmat yang banyak. Maka, dirikanlah solat karena Tuhanmu dan berkorbanlah." (Al-Kautsar: 1-2)

Korban, Berkorban dan Pengorbanan...Apa ertinya dalam hidup kita? Semua orang pastinya ada definisi sendiri...Dan bagi saya sendiri, berpisah dengan keluarga adalah antara pengorbanan terbesar dalam hidup saya di usia 20-an ni. Bergenang airmata setiap kali teringatkan mereka. Rindu, serindu, rindunya tau. Mujurlah ada gambar pengubat rindu.

+ Usrati: Rindunya+

Sedar tak sedar dah 6 tahun di rantau orang, dah 5 kali berhari raya qurban tanpa orang-orang tersayang. Tapi saya sedar itulah salah satu risiko dan cabaran bergelar anak rantau. Itu jalan yang saya pilih. Selaku orang yang membuat pilihan, apa pun yang terjadi kenalah hadapi dengan tabah..Aisyh, ayat skema kan? Hehe...Tabah tak tabah, kadang-kadang menitik jugalah airmata. Tapi itu kisah lama. Sekarang ni:

KATA ORANG TUA: Alah bisa, tegal biasa!
Kata orang muda: NO MORE TEARS!

Ceh, berlagak sungguh kan bunyinya. Bolehlah nak berlagak sebab hari raya Qurban cuma cuti sehari je...Kalaulah tak dapat cuti raya puasa@ aidilfitri, ada resepi rendang airmata jelah jawabnya. Semua makanan ada rempah sayu, sedih dan sadis .Oh tidaklah sanggup, saya beraya di Bandung setelah hampir sebulan puasa ala kadar. Tapi hakikatnya, walaupun cuma raya qurban, raya tetap raya dan saya tetap harus berkorban.

Apa yang dikorban, terkorban dan berkorban?
Joms telusuri kisah hari raya korban saya sepanjang di Bandung ni!

5.11.11

T.U.M.B.A.N.G

Assalamualaikum....
Mood saya minggu ini: TUMBANG. Sebelum apa-apa, layan gambar si bulat gebu di bawah ni.

+ Kata si bulat, doktor adalah ibu terbaik..Kata saya: terbaiklah kalau ada si bulat gebu ni..(",)+

Mungkin disebabkan jadual minggu kedua yang agak padat. Mungkin juga faktor bertugas di Poliklinik Tumbuh Kembang (TUMBANG)  yang ketat. Dan jujur mood saya kurang BEST minggu ni. Yang tak BEST tu biarlah saya simpan sendiri ye. Yang cantik, menarik dan tertarik Insya-ALLAH saya kongsikan di sini walaupun saya sudah hampir tumbang di pagi Sabtu ni. Oh ya, saya post oncall di Emergency Pediatric malam tadi. Maka, berlangsunglah fase kehidupan tumbang, setumbang, tumbangnya minggu ini! (",)

Poli TUMBANG memang agak menumbangkan kami dengan jadualnya. Manakan tidak, seawal jam 7 sudah harus tandatangan pagi di POLIKLINIK dan sebelum pulang petangnya, wajib tandatangan sekali lagi. Paling tak boleh tahan bila kami wajib menurunkan tandatangan di depan residen. Alahai, macam latihan tentera dibuatnya. Sabar jelah. TUMBANG rasa sabar dan tenang di hati tau! Huhu. Ops, terlepas pulak rasa tak BEST kan sini. Hehehe.

So, apa yang best tentang TUMBANG, SETUMBANG, TUMBANGNYA?

28.10.11

3:30..Mantaps!

Assalamualaikum...
Jeng..jeng, ada topi nama glamour untuk tatapan semua walaupun dah expired zaman-zaman ber" oncall di Forensik.....Layan jelah ye nama saya ni sebelum saya melalut panjang lebar...Hehe (",)
:
+ dr.Ruby I....bukan Datin.Rubi ye...+
Alkisah mengarut saya pun bermula...Mengarut dan melalut di malam hari setelah selesai 5 hari di Department Pediatric@Bagian Anak. Okey anak-anak, meh dengar Dr.Ruby I sambung cerita  ye.. (",)..Hari ni Insya-ALLAH, nak bercerita panjang lebar tentang pengalaman di Bagian Forensik@Kedokteran Kehakiman dan Medikolegal yang dah masih tak tahu untung nasib@dubia Sabtu lepas. (Kenapa saya cakap gitu...nanti bila dah sampai waktunya, saya story okey)..Apa-apa pun, saya berharap prognosisnya: dubia ad bonam..Insya-ALLAH.

Kata orang:
Forensik tu santai bagai di pantai...Kat sini, tak terasa berat macam bahagian lain sebab semuanya santai..Just bila ada autopsy, hidup kurang best sikitlah...

Kata saya:
Betul..betul..betul..Saya setuju dengan statement tu. Dan inilah cerita versi saya di Forensik. (",) Best ke tak? Erm.....

9.10.11

Oncall (",)

Assalamualaikum w.b.t.
+ Oncall..dr.Ruby In Action+

Dah lama betul blog saya sepi tak ada n3 ya. Terakhir post tentang SpPD, dan sekarang saya dah pun dapat dua lagi tambahan pada panggilan belakang saya. Alhamdulillah, dah selesai rotasi di Department Neurologi@ Saraf dan Psychiatry@Kedokteran Jiwa. Dan secara rasminya, dah ada gelaran Sudah Pernah@SpS dan SpKJ di belakang lama. 

Sekarang, saya di Forensik yang amat sinonim dengan " oncall" yang membuatkan hidup dilanda misteri. Manakan tidak, handphone jadi peneman setia setiap hari balik dari hospital.. Tak kira di mana, handphone wajib bawa walaupun cuma ke toilet.. Oncall yang tidak boleh beralasan apa pun. Dan kami selaku koas yang dapat call, harus on mata, on kaki, on kepala untuk menghadap mayat yang akan di autopsy.

14.8.11

Officially SpPD (",)

Assalamualaikum..
Alhamdulillah, sudah 4 hari rasmi menjadi SpPD@ Sudah pernah Penyakit Dalam. Syukur pada ALLAH S.W.T atas kemudahan menghadapi bahagian penuh kontroversi nih. Banyak pengalaman manis dan banyak juga pengalaman pahit sepanjang 9 minggu di IPD.

Yang pahit, biarlah jadi sempadan dan iktibar menghadapi masa depan. Yang manis, biarlah saya ingat dengan senyuman. (",)
Sedikit sebanyak inilah kenangan yang membuatkan saya tersenyum!
~ALAHAI~

4.8.11

Masih Sama?

 Assalamualaikum.
Bismillahirrahmanirrahim..Alhamdulillah, dah 4 hari kita di bulan Ramadan. 
Bulan yang sungguh istimewa, bulan penuh berkah, rahmat dan magfirah dari ALLAH S.W.T. Istimewanya bulan ini kerana di dalamnya terkandung malam yang bersamaan dengan seribu bulan. Dan kita adalah insan-insan istimewa kerana diberi kesempatan bertemu dengan Ramadan tahun ini.

Tahun ini saya berpuasa sebagai seorang doktor muda@ medical intern. Tidak banyak persamaan, tidak sedikit perbezaan dengan pengalaman sebagai mahasiswa tanpa kot putih tersarung di badan. 

16.7.11

Spirit!

Salam alaik.
 + Reminder:Long case on Wednesday..Stop play around!(",)+

Ujian Long Case menanti hari Rabu ni. Tapi saya tak cukup preparation lagi. Pening dah risau serta takut tambah cuak nak ujian ni. Dalam cuak-cuak tu, sempat lagi menjeling-menjeling dan bertentang mata dengan movie Nur Kasih The Movie. Sabo jek la dengan diri sendiri ..huhu.

Hari ni saya tak rajin nak bercerita pasal ujian. Tapi kurang malas juga nak berceloteh pasal kehidupan di IPD sekarang ni. Apa yang boleh saya kata, so far s good. Sekarang dah habis minggu ke 5. Sebahagian koas dah settle long case dan sebahagian lagi exam next week. Dan antara koas yang bertuah exam minggu depan tu saya. Saya yang tengah mengayat di blog tak sedar nak exam ni..hehe.

Kalau tengok di gambar di atas, ade stetoskop berjenama SPIRIT yang dah hampir setahun berjasa pada saya. Insya-ALLAH, saya akan terus ber"SPIRIT" menghadapi ujian mendatang. Dan minta didoakan semoga ALLAH permudahkan segala urusan saya nanti. Insya-ALLAH.

8.7.11

E!-PD!

Salam alaik.
+Nice scenery...bila la nak dapat cuti ni?+

Apa yang E! Apa yang PD? Tidak ada yang cantik, menarik dan tertarik nak dikongsikan di blog ni. Sekadar menulis dan memberi tahu semuanya baik-baik belaka walaupun ada juga yang tidak seindah bahasa berbunga pujangga. Cewah, jiwangs la pulak ye!

Erm, hari ni Jumaat..Penghulu segala hari! Dan dah saya sudah rasminya berada di penghujung minggu ke-4 Bagian Ilmu Penyakit Dalam @ IPD. Mungkin dah lama tak masuk department besar dan department OBGIN & BEDAH sebelum ni agak santai seperti di pantai, rasa semangat nak study untuk exam lambat muncul. Walaupun ada rasa cuak, tapi rasa santai lebih dominan. Tiap malam masih tidur lena dan terlajak dari waktu tidur yang sepatutnya.

13.6.11

1/2+50%=1

Salam alaik.
Apa yang 1/2, apa yang 50%, dan apa yang dah jadi 1? Sebelum saya membebel panjang, jom layan gambar ni dulu:
 +Hanya ALLAH sebaik-baik penolong+


Alhamdulillah, masih diberi kesempatan untuk menikmati hidup dan mengutip pengalaman demi pengalaman saat ini. Syukur juga kerana minggu exam yang sangat memenatkan dah berlalu. Keputusan dan hasilnya belum tahu, namun saya berdoa dan berharap semuanya baik-baik belaka. Dan hari ini, saya akan memulakan rotasi baru di bahagian baru: :ILMU PENYAKIT DALAM selama 9 minggu ke depan.


Berbalik kepada kisah 1/2 dan 50%. Selesai Radiologi dan Nuklir kelmarin, saya dan kawan-kawan membelek buku log hijau (penilaian P3D). Dah 1/2 darinya sudah bertandatangan, bermakna sudah 50% hidup sebagai medical intern kami lalui. Tinggal sebahagian lagi@ 34 minggu lagi yang harus kami lalui.

Banyak kisah dan pengalaman yang amat berharga sepanjang menjadi koas ni. Walaupun kadang-kadang menjadi koas racun, momen-momen tersebut akan menjadi guru paling berharga untuk masa akan datang. Dan pastinya, saya akan tersenyum-senyum sendiri bila mengingat pahit manis bergelar koas ni. Insya-ALLAH, saya akan kongsikan di sini kisah koas racun versi saya pada entri ini.

6.6.11

Ekspress!

Salam alaik.
Dah selamat bercuti 4 hari, bermula dari hari Khamis sampailah sekarang . Esok dah kembali kepada rutin seperti selalu. Terasa cepat masa berlalu. Ekspress sungguh ya! Tak boleh kata esok juga sebab sekarang dah masuk jam 12 tengah malam dah di Bandung. Maknanya, hari ini saya akan mula rotation di Department Kedokteran Nuklir  2jam/hari selama 5 hari mendatang. Insya-ALLAH.

Kenapa saya memilih tajuk Ekspress untuk n3 ini? Jeng..jeng..jeng. Jawapannya adalah, terlalu banyak kisah-kisah ekspress yang terjadi pada orang sekeliling saya. Most of it ada kaitan dengan jodoh dan pertemuan termasuklah seorang kakak senior tersayang. Akakku, i'm really happy 4u. (",)

Saya belum pernah mengalami kisah-kisah ekspress sebegitu. Hanya menjadi pendengar yang setia sahaja. Belum berkesempatan menjadi pencerita. Tak tahulah nanti.

3.6.11

Musafir

Salam alaik.
Alhamdulillah. Syukur masih diberi kesempatan menikmati hidup dan kesihatan. Banyak kisah dan cerita nak dikongsikan. Entri ni dah ada dari minggu kelmarin tapi tak sempat nak diedit dan diselesaikan. Semuanya kerana busy-busy day kembali lagi. Kembali dengan rutin pergi pagi, balik petang di Radiologi. Memang hitam dan putih hidup saya dua tiga menjak ni. (",)

Minggu ni dapat cuti panjang (4 hari), dapat melupakan gambaran radiologi dan expertisenya sekejap.Memang gembira dan seronok sebab dapat berkumpul dengan kawan-kawan. Alhamdulillah, pagi tadi ROCKERS aka Rombongan Cik Kiah ( girl only) dah berjaya menyelesaikan cabaran berjalan kaki dari Dago ke Lembang. Fuh, tak percaya rasanya. Tapi kena percaya juga ye!Dekat punya dekat, tak sedar dah jalan kaki 6 km. Terbakar jugalah lemak 200-300 gram.(",).Nanti saya ceritakan kisah Rockers tu panjang lebar di next akan datang ye.

23.5.11

Makan & Syukur!

Salam alaik
 

Alhamdulillah, syukur pada ALLAH atas rezeki dan nikmat yang tak putus-putus dari-NYA. Masih berkesempatan menikmati hidup, masih punya kesempatan untuk berkongsi kisah suka duka dan cerita di blog saya ni. 

Untuk pengetahuan semua, sekarang ni saya di bahagian Radiologi..Dunia yang sebelumnya penuh dengan efek sedatif hipnotik di Anestesi sekarang berubah menjadi warna hitam dan putih sepenuhnya. 

" Putih itu bersih, hitam itu menawan".

Itu madah yang kita selalu dengar. Itu ayat-ayat yang sering diguna pakai di iklan-iklan. Namun bagi saya, apa pun warna kehidupan, kita harus jalaninya dengan gembira dan ceria. Insya-ALLAH.

17.5.11

Walimah?

Salam alaik!
Gambar di atas hanyalah rekanan semata-mata. Tak ada kaitan dengan saya, ada kaitan dengan kawan-kawan dan kenalan saya yang akan melangsungkan pernikahan.

Hari ni nak berkongsi kisah hari. Al-kisahnya begini!
Bila menjelang musim cuti sekolah, mahupun cuti semester universiti-universiti di Malaysia, penuh wedding invitation di facebook. Kenduri dan jemputan di sana sini. Bukan senior, junior pun ada. Dan saya di sini, nun di bumi orang ni hanya mampu merakamkan ucapan tahniah dan melafazkan doa.

" Selamat pengantin baru...moga bahagia hingga ke syurga."

Tidak mampu berjanji untuk datang sebab memang tak ada kesempatan untuk hadir. Tidak dapat memberi hadiah kenang-kenangan juga kerana jarak yang menghalang. Hanya hadiah doa yang mampu saya lafazkan. Moga rumahtangga yang dibina mendapat rahmat dari-Nya dan menjadi keluarga yang sakinah, mawaddah wa rahmah. Insya-ALLAH.
  
Walimah...kahwin...nikah...rumahtangga!
 Lantaran jemputan yang banyak tak dihadiri, bab-bab di atas jadi topik utama dua tiga menjak ni. Dimana-mana, orang akan bertanya hal tersebut. Sms kawan lama, pasti topik nikah kahwin jadi bualan.

" Bila kau nak kahwin?."
" Lambat lagi ke nak jamu nasi minyak?".

Persoalan demi persoalan ke arah pernikahan. Singgung, dan saya tak tersinggung sikit pun. Tak kisahlah orang nak kahwin,saya belum sampai jodoh. Tapi lama kelamaan, ada gak rasa tak best dalam hati. Kenapa ya? Kira dengan jari umur, dah dewasa rupanya aku, dah masuk era 20-an.Tapi itu bukanlah alasan utama.


Kenapa kena fikir? 

5.5.11

Ingat-Ingat

Bismillahirrahmanirrahim..
Acu..cuba..try ...test..

Sekadar mencuba buat poster tadi tak macam poster..
Hanya mencuba memberi peringatan kepada diri sendiri dan orang lain...
Try menjadi orang yang lebih baik dari hari semalam...
Test menjadi hamba-NYA yang sentiasa mencari redha-Nya..Insya-ALLAH.

 
.Jangan keliru, jangan confius...
 Setiap masalah ada penyelesaiannya.
Hanya Al-Quran dan As-Sunnah jadi rujukan

Terlalu banyak pilihan...terlalu banyak jalan...terlalu banyak persimpangan...
Jalan yang lurus yang kita cari dan harus lalui..
" Ya ALLAH, tunjukkanlah kami jalan yang lurus. Jalan orang-orang yang telah Engkau beri nikmat kepada mereka, bukan jalan orang-orang yang Kau murkai, bukan juga jalan mereka-mereka yang sesat".

 Sekadar peringatan buat kita bersama...Wallahu'alam (",)

24.4.11

J-town!

 Salam alaik.

Kata orang, dimana bumi dipijak disitu langit dijunjung. 
Setelah hampir 30 minggu meninggalkan bumi J-town @ pindah ke Bandung, semalam saya berkesempatan balik kampung untuk ambil ijazah Sarjana Kedokteran (SKED) yang dah siap. Sedar tak sedar, dah 4 tahun saya memijak bumi dan menjunjung langit Jatinangor a.k.a J-town ( nama glamour di kalangan student). .Terlalu banyak kenangan, terlalu banyak pengalaman yang berharga sepanjang 4 tahun lebih di sana. Insya-ALLAH, akan jadi kenangan dan pengalaman terbaik dalam hidup bak kata orang putih:


Hari ini saya sharekan gambar semalam, perubahan-perubahan ketara yanga ada di bumi J-TOWN sepanjang saya belajar dekat sana. Sedikit perbandingan dengan keadaan universiti dan J-town ketika pertama kali saya sampai dengan sekarang. Dah maju euy.. MAJU BERTAPAK-TAPAK KE DEPAN!

22.4.11

Sayang (",)

Bismillahirrahmanirram.


Sayangnya tak banyak masa nak menulis. Walaupun banyak masa, sayangnya malas nak menulis. Arini nak berkongsi pendapat tentang sayang. Sebenarnya isinya adalah dari blog lama saya: http://adaibrahim.wordpress yang dah menyepi. Sayang dengan n3-n3 yang ada kalo ditutup terus blog tu. Jadi, nak kongsikan dengan saudara semuslim yang saya sayang:

Sayang!


Kita bersemangat meneruskan hidup kerna kita punya nilai kasih sayang.


Kita beryukur akan hidayah dari Illahi kerna kita tahu Allah Maha Penyayang.


Kita mahu berbakti kepada mak & abah kerana wujudnya rasa sayang yang tak berbelah bahagi dari keduanya


Dan dimensi sayang & Kasih amat luas.

16.1.11

~DARI KERANA NAMA~

Salam alaik
Abu Darda ada meriwayatkan yang Rasulullah SAW ada bersabda:
"Sesungguhnya kamu akan dipanggil pada hari Kiamat nanti dengan nama-nama kamu dan juga nama-nama bapa kamu, maka perelokkanlah nama-namamu." 
(Hadith Riwayat Abu Daud)
26 Alpabet untuk dipilih membentuk nama seorang manusia. Macam-macam nama boleh dibentuk. Alhamdulillah, saya diberi nama yang cukup panjang, ada 28 huruf 
( + nama abah)di pasport dan KTM( Kartu Tanda Mahasiswa):
RUBIATUN ADUWIYAH BINTI IBRAHIM
28 huruf + 1 ' di kad pengenalan dan sijil kelahiran.
RUBI'ATUN ADUWIYAH BINTI IBRAHIM 

Terlalu banyak kisah yang nak saya kongsikan sebenarnya dari nama saya yang panjang berjela ni. Banyak jugak persoalan-persoalan yang timbul soal nama saya ni. Dan insya-ALLAH, hari ni saya akan bercerita panjang lebar DARI KERANA NAMA.
+1: ASAL-USUL+
Kata family saya, nama saya sempena seorang wanita sufi yang cukup terkenal dalam sejarah ISLAM: RABIAH AL-ADAWIYAH. Maka, saya diberi nama RABIATUL ADAWIYAH . 
+2. MAKNA @ MAKSUD+
Saya tak pernah kisah dengan maksud nama saya ni masa kecik-kecil. Cuma yang saya tahu nama saya sempena tokoh wanita ISLAM jek. Bila di sekolah rendah, ustazah atau ustaz tanya, dengan bangganya saya jawab sempena tokoh tu. Tapi sayangnya saya pun tak tahu siapa dia sebenarnya. Disebabkan nak tahu, saya minta emak belikan buku kisah hidup RAA ni. Tahu kisah, tak tahu maksud nama. 
Saya faham dan tahu maksud nama saya bila dah masuk sekolah menengah. Al-maklumlah sekolah agama yang mewajibkan pelajar-pelajarnya belajar BAHASA ARAB. Tingkatan 1, mengenal angka dalam bahasa ARAB, barulah saya faham.

" Oh, RABIAH tu empat rupanya".

Kemudian, mencari-cari pulak maksud ADAWIYAH. Kalau ditelusuri dari kisah RAA, dia diberi nama RABIAH sebab dia anak keempat. Kalau dilihat kisah saya, kurang bertepatan la pulak. Saya anak ke sembilan, mak dan abah kena bagi nama " TIS'AH" la. Hehehe.

Tak kisahlah, yang penting nama saya tu dah jadi RABIATUL dah. Kemudian, mencari maksud ADAWIYAH pulak. Kata emak, maksud nama saya penyembuh atau ubat. Hampir tepat kata-kata emak bila belajar tentang pekerjaan2 dalam BAHASA ARAB. 
ADAWIYAH asalnya dari ADAWAT yang beerti UBAT. So, hampir sama la nama dengan SYIFA yang bermaksud penyembuh. So, boleh la pasni kalo nak panggil SYIFA juga..Heheh.

2.1.11

~SABAR~

Salam alaik.
Bismillahirrahmanirrahim.

Sabar dan terus bersabar.. Kerana terlebih sabar, blog saya ni dah bersawang-sawang jadinya. Dan hari ini, saya sabarkan diri dalam operasi menghias blog. Azam baru sempena tahun baru yang masih hangat dan mudah2an tidaklah hanya hangat.hangat tahi ayam je. Tahun ni saya nak  menulis sesuatu yang bermanfaat kepada semua yang sudi singgah dan menjengah blog ni. Insya-ALLAH.

2010 yang lalu berakhir dengan senyuman. (",). Setelah 9 hari menjalani rutin yang agak kurang menarik di bahagian GIGI dan MULUT ( nama glamournya;GIMUL), RS Hasan Sadikin Bandung,akhirnya lulus. Berkat keSABARan walaupun tidak sempat makan, LI setiap hari dan berkurung di tingkat 3 POLIKLINIK setiap hari, saya berjaya melepasi bahagian tersebut dengan hati yang sangat tenang. Alhamdulillah,

2011 datang, terlalu banyak hal yang menguji keSABARan sebenarnya.Kalau dilistkan, penat nak menulis. Bulan 1, bulan kesabaran:

~A Qoute to Remember~

Katakanlah : " Kalau sekiranya lautan menjadi tinta untuk (menulis) kalimat Tuhanku, sungguh habislah lautan itu sebelum habis (ditulis) kalimat-kalimat Tuhanku, meskipun Kami datangkan tambahan sebanyak itu pula . " ( Al-Kahfi:109)

.:Mind to Think:.